
သံလြင္ဆီဟာ ယေန႔ေခတ္ ေစ်းကြက္ထဲမွာ ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ႔ ဝင္ေရာက္ပ်ံ႕ႏွံ႔ေနပါၿပီ။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ သံလြင္ဆီဟာ နည္းလမ္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ ဘက္စံုသံုးလို႔ရလို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ပရိေဘာဂပစၥည္းေတြ ေျပာင္လက္ေစရန္ အေရာင္တင္ရာမွာျဖစ္ေစ ေျခာက္ေသြ႔တဲ့ဆံသားေတြကို စိုေျပလာေအာင္ လိမ္းရာမွာျဖစ္ေစ အသားပတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ရန္ သံုးရာမွာျဖစ္ေစ စသျဖင့္ နည္းလမ္းမ်ိဳးစံုနဲ႔ ထုတ္လုပ္ၿပီး အသံုးတြင္က်ယ္လာပါတယ္။ သံလြင္ဆီစားသံုးျခင္းဟာလည္း လူသားေတြကို က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳပံုကို အ့ံအားသင့္ဖြယ္ ေလ့လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။
(၁)ဆီးခ်ိဳေရာပါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ခ်ေပး ...
သံလြင္ဆီဟာ ဆီးခ်ိဳေရာပါျဖစ္ပြားမႈမွ ထိေရာက္စြာကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ ျပည့္ဝစြာေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့အဆီနဲ႔ ဆက္လက္ဓာတ္ျပဳႏုိင္တဲ့အဆီ ေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ၅၀%ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ အစဥ္အလာေတြအရ အဆီနည္းတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို တိုက္ခိုက္တြန္းလွန္ႏိုင္တယ္လို႔ ယံုၾကည္ထားၾကေသာ္ျငား အဆီပမာထက္စာရင္ အဆီအမ်ိဳးအစားက အဓိကအေရးပါေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ေတြမွ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
(၂)ေသြးခဲပိတ္ဆို႔ၿပီး ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေစႏိုင္...
University of Bordeaux မွ အသက္၆၅ႏွစ္အထက္လူႀကီးမ်ားကို အဖြဲ႔သံုးဖြဲ႔ခြဲၿပီး ေလ့လာစစ္တမ္းေကာက္ခ်က္မ်ားအရ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာနဲ႔ အသုပ္သုပ္ရာမွာ သံလြင္ဆီကိုအသံုးျပဳတဲ့ အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္သူေတြဟာ ေသြးခဲပိတ္ဆို႔ၿပီး ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၄၁%ေလ်ာ့နည္းေလ့ရွိေၾကာင္းေတြ႔ရပါတယ္။ သံလြင္ဆီဟာ ေလသင္တုန္းျဖတ္ျခင္းရဲ႕ အဓိကအခ်က္ျဖစ္တဲ့ ေသြးျပန္ေၾကာထဲရွိ မလိုအပ္တဲ့ ေသြးခဲေလးေတြကို ထိေရာက္စြာေပ်ာ္ဝင္ေစႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသနပညာရွင္ေတြက ယံုၾကည္ထားၾကပါတယ္။
(၃)ႏွလံုးကို ႏုပ်ိဳက်န္းမာေစ ...
လူသားေတြ အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါမွာ ႏွလံုးနဲ႔ေသြးေၾကာေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြဟာလည္း ယိုယြင္းလာပါတယ္။ အသက္အရြယ္ရလာတာနဲ႔အမွ် ႏွလံုးႏွင့္ပတ္သတ္ေသာ ေရာဂါအခ်ိဳ႕ကို ခံစားလာရမယ္ဆိုတာ ေရွာင္လႊဲလို႔မရပါဘူး။ သို႔ေသာ္ အရင္ဆံုး စိတ္ပ်က္မသြားပါနဲ႔အံုး! ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေဆးနဲ႔ပတ္သက္ေသာဂ်ာနယ္မွာ ေလ့လာခ်က္တစ္ခုမွ သံလြင္ဆီဟာ ေသြးဖိအားေလ်ာ့နည္းလာဖို ႔အေထာက္အကူျဖစ္ေစျခင္းနဲ႔ ႏွလံုးခ်ိဳ႕ယြင္းပ်က္စီးလာျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာျခင္းကို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းထားလိုပါတယ္ ဆိုရင္ သံလြင္ဆီသာ မ်ားမ်ားေအာ္ဒါမွာထားလိုက္ပါေတာ့တဲ့။
(၄)အရိုးကိုပိုမိုသန္စြမ္း ခိုင္မာေစ ...
Madrid Universityမွ ေလ့လာခ်က္အရ သံလြင္ဆီဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ပင္လယ္အစားအစာေတြကို စားသံုးေလ့ရွိတဲ့ လူေတြဟာ အရိုးပိုမိုသန္စြမ္းၾကပါတယ္။ ထိုလူေတြရဲ႕ေသြးထဲမွာ အရိုးက်န္းမာသန္စြမ္းမႈကို တည္ေဆာက္ဖို႔အတြက္ အေရးႀကီးေသာ ပရိုတိန္းဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Osteocalcinကို ရွာေဖြေတြ႔ရွိရပါတယ္။
(၅)စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း ေဝဒနာမွ ကာကြယ္ေပး ...
အစားအေသာက္မွ လူေတြအတြက္ ရုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးနဲ႔စပ္ဆက္လို႔ ေလ့လာေတြ႔ရွိေလ့ရွိေပမဲ့ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာကို အေထာက္အကူျပဳမႈကေတာ့ ေတြ႔ေလ့မရွိပါဘူး။ စပိန္မွ ေလ့လာခ်က္တစ္ခုမွာေတာ့ အဆီစားသံုးေပးျခင္းဟာ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္လို႔ ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ သုေတသနပညာရွင္ေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီကို သံုးစြဲဖို႔ အႀကံျပဳထားပါတယ္။
(၆)အေရျပားကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ဖို႔ အေထာက္အကူျပဳ ...
ကြ်န္မတို႔ေတြ အျပင္ထြက္တဲ့အခါ ေနေရာင္ျခည္မွ အႏၱရယ္ျဖစ္ေစေသာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ ေနေလာင္ခံ အဆီေတြ၊ခရင္မ္ေတြ လိမ္းရပါတယ္။ ေလ့လာခ်က္တစ္ခုမွာလည္း သံလြင္ဆီဟာ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားျဖစ္ေသာ အရည္ျပားအဖုအက်ိတ္ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ သံလြင္ဆီပံုမွန္စားသံုးေပးျခင္းဟာလည္း ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းကို ေလ်ာ့ခ်ေစပါတယ္။
(၇)အယ္လ္ဇိုင္းမား(မွတ္ဥာဏ္ခ်ြတ္ယြင္းေသာေရာဂါ) ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပး ...
ေလ့လာခ်က္တစ္ခုအရ သံလြင္ဆီမွာပါဝင္တဲ့ Oleocanthal ဟာ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ခံစားေနရေသာ လူနာေတြကို မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္နဲ႔ သင္ယူမႈစြမ္းရည္ တိုးတက္လာေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏုိင္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ခမ္းမူး (ေရႊအင္းေလး)
ref:lifehack
www.khunnaymedia.com
0 comments:
Post a Comment
လူငယ္စာေပ ၊ သုတ ၊ ရသ ၊ နည္းပညာ ၊ ဟာသ ၊ ထူးဆန္းေထြလာ သတင္းမ်ာကုိ
စုံလင္ေအာင္ ႀကဳိးစားတင္ဆက္ေပးသြားပါမယ္ ။